Şekil Değiştirebilen Robotik Mankenler

İşCep
3 min readJan 12, 2018

Bir kıyafet mağazasına gidiyorsunuz ve mankenin üzerinde gördüğünüz gömlek, tişört, pantolon veya elbiseyi çok beğenerek kendi ölçünüze göre alıyorsunuz. Bazı mağazalarda kabinlerde bulunan tabletler sayesinde denemiş olduğunuz bir kıyafetin farklı bir ölçüsünün mağazada stokta bulunup bulunmadığını görebiliyor ve varsa bir görevliden onu bulunduğunuz kabine getirmesini isteyebiliyorsunuz. Bu şekilde sürekli olarak kabine gir çık yapmadan aynı kıyafetin birden fazla bedenini deneme şansınız olabiliyor.

Fakat alışveriş yapmayı çok sevmeyenler veya alışveriş esnasında sürekli kıyafet denemeyi tercih etmeyenler mağazada zaman kaybetmemek adına klasik beden ölçülerini söyleyip ona göre bir tercihte bulunabiliyorlar. Eve gelip de o kıyafeti üzerimizde gördüğümüzde ise mankenin üzerinde durandan çok daha farklı bir imaj ile karşılaşabiliyoruz. Belki de sizin boyunuza, kilonuza ve vücut yapınıza göre dizayn edilmiş bir manken üzerinde o kıyafeti görmüş olsaydınız o kıyafeti baştan zaten almayacaktınız. Fakat bugüne kadar bu tarz bir mankenle –genelde– karşılaşmadığınız için aynı konuda birçok kez hüsrana uğramış olabilirsiniz.

İşte tam da bu noktada bu soruna bir çözüm bulmayı amaçlayan bir proje, bu sene 51'ncisi düzenlenen ve dünyanın en büyük elektronik fuarı olan CES (Tüketici Elektroniği Fuarı) 2018’de karşımıza çıktı. Belki de moda stüdyolarının ve mağazacılık sektörünün vazgeçilmezi olabilecek teknoloji ürünü bu mankenler artık görücüye çıkmak üzere.

Fransa merkezli Euveka firması, morfoloji (şekil, biçim veya yapı bilimi olarak adlandırılır; dış görünüşle ilgilenir) ve biyomimikriyle (doğadan ilham alarak ya da doğayı taklit ederek tasarım yapma, insan problemleri ve ihtiyaçları için çözüm üretme) ilgili yüksek performanslı robotik teknolojiler konusunda uzmanlaşmış bir şirket. Euveka; moda, spor ve medikal profesyonellere, prototip hazırlanmasında ve bireysel giysilerin satışında yardımcı olması için özel bir yazılım kullanarak akıllı mankenler geliştiriyor. Bu akıllı mankenlerin en önemli özelliği ise şekillerinin ve boyutlarının sadece saniyeler içerisinde değişebiliyor olması.

Bu robotların ilk bakışta özellikle moda stüdyolarında kullanılan standart bir kalem haline geleceği söylenebilir. Zira alanında iyi olan tasarımcılar, sadece bir gömlek veya ceket tasarımı oluşturup diğer bedenleri buna göre ölçeklendirme yapmazlar. Genellikle insanın değişen vücut yapılarına ve bu yapının zaman içerisinde uğradığı değişim şekillerini göz önünde bulundurarak bir tasarlama yapmak ve farklı beden ölçüleri için gerekiyorsa tasarım üzerinde değişikliklere gitmek sektör içerisinde önemlidir. Bu da aslında baktığınızda onlarca farklı tipte mankenin elinizin altında bulunması gerektiği anlamına geliyor. Geniş, dar, kısa, uzun, hamile, geniş omuzlu ve bunun gibi birçok özellikte farklı mankenler.

Euveka Görsel Tanıtım Videosu

Mankenin sahip olduğu yumuşak, iğneye uygun ve doğal olarak gerilebilir gövdenin altında her türlü ölçüyü hızla ve sorunsuz bir şekilde değiştirebilen bir dizi mekanizma bulunuyor. Bu mankenlerin omuz, göğüs, bel, kalça, uyluk bölgeleri ve yükseklikleri birbirinden bağımsız olarak ayarlanabiliyor ve bu değişim esnasında dayanıklılığından bir kayıp yaşamıyor. Bu sayede 1,5 metre boyunda hamile bir kadının da 2 metrelik bir basketbol oyuncusunun da vücut tipleri gerçekçi olarak yakalanabiliyor. Bütün bu değişim yani mankenin bir yapıdan diğerine geçişi birkaç on saniye içerisinde gerçekleşebiliyor. Bu değişim o kadar yavaş ve akıcı bir şekilde gerçekleşiyor ki gövdenin ne zaman büyüdüğünü ne zaman küçüldüğünü veya başka bir yapıya dönüşmeye başladığını kestiremeyebiliyorsunuz.

Moda sektöründe şüphesiz çok işe yarayacak bir buluş olmakla birlikte Euveka’nın CEO’su Audrey-Laure Bergenthal’a göre, morfolojinin devreye girdiği medikal, spor ve güvenlik gibi alanlarda da bunun kullanımı mümkün. Örneğin farklı vücut yapılarındaki erkek ve kadınlara göre farklı kurşun geçirmez yeleklerin yapılabilmesi kelimenin tam anlamıyla hayat kurtarabilir. Sporcuların giydiği formalar bazı spor dallarında çok önemli olabiliyor. Dolayısıyla da yine sporcunun vücut tarzına göre bir formanın hazırlanmış olması ile performans artırımı söz konusu olabilir.

Euveka’nın üretmeye başladığı bu robot mankenler henüz mağazalara kadar inmiş durumda değil. Fakat bu konuda Estonyalı bir startup olan Fits.me şirketinin üretmiş olduğu FitBot Mannequin önceden programlanmış 2000 vücut ölçüsü sayesinde online alıcıya daha kolay bir satın alma süreci yaşatmayı başarmış. Hatta Estonya’nın başkenti Tallinn’de Fitbot’u kullanmaya başlayan mağazalar da mevcut.

Bir yandan ARGE çalışmaları hala devam eden robot mankenler sizce daha başka hangi alanlarda kullanılabilir?

--

--

İşCep

Dijital dünyanın öne çıkan gelişmelerini takip edebileceğiniz İşCep resmi Medium sayfasıdır. İşCep hakkında bilgi için; www.isbank.com.tr